Schoolreis (K3)

Vandaag mochten de 2e en 3e kleuters op schoolreis. De bestemming dit jaar was de Palingbeek in Ieper. In de voormiddag stond er een educatief programma op de agenda en in de namiddag een bezoekje aan de speeltuin.

 

De 2e kleuters bezochten de kinderboerderij en beleefden vast ook heel wat leuke avonturen. De kleuters uit de kikkerklas maakten kennis het met een het programma: “Zoem zoem … de geheime koffer”. Deze module start al in de klas met een brief van Floris. In de brief heeft de Floris het over zijn buur die ‘imker’ is en over zoemende diertjes die wonen in kasten. Het jongetje weet niet precies wat er allemaal gebeurt, maar hij weet wel dat de imker een probleem heeft. 

Bij aankomst in de Palingbeek werden we onthaalt door een imker (begeleidster in imkerpak). Zij vertelt dat ze in één bijenkast geen gezoem meer hoort en vraagt hun hulp om dit probleem op te lossen. Alle kleuters kregen een mooi bijenpakje om aan te doen. Samen met gingen we op zoek naar een nieuwe familie bijen. Tijdens onze wandeltocht door de mooie tuin kwamen we bijenfiguren tegen en ontdekten we de vele taken die de bijen hebben. 

Wist je trouwens dan bijen ook een koningin hebben , maar koningin word je niet zomaar. Daarvoor zijn heel speciale zorgen nodig. De taak van een koningin wordt kort toegelicht. Aan de hand van een spel zoeken we uit wie de koningin wordt. Eén van de kinderen krijgt een kroontje op en wordt koningin van het bijenvolk. Bij ons wat dit Yari. Vóór de koningin eitjes kan leggen moet ze bevrucht worden door een mannetje. Een memoryspel bepaalt welke kinderen darren of mannetjes worden. (Arn, Benjamin O en Adam)

 

De imker vertelt over de bruidsdans en de dood van de darren. Alle bijtjes die vanaf nu geboren worden zijn werksters. Ze hebben heel veel verschillende taken. Een koningin kan slechts eitjes leggen als ze een huis heeft. De imker legt uit hoe de bouwbijtjes zo’n huis in bijenwas bouwen. Met een huis alleen ben je niets, je hebt ook eten nodig. Een dansje en een estafettespel tonen hoe de haalbijen nectar en stuifmeel verzamelen. De verzorgsters verzorgen en voeden de koningin, de larven en de darren. Een puzzel gaf de ontwikkeling van eitje tot larve en tot honingbij weer. Zonder de bewakers kunnen indringers de honing van de bijen stelen. Een prikspel leert de kinderen waarom bijen na het steken soms sterven. Net zoals thuis moet er gepoetst worden in het bijenhuis. Er wonen zeer veel bijen in een kast en af en toe gaan er ook bijen dood. Het is de taak van de poetsbijen om deze dode bijen naar buiten te brengen en de bijenkast proper te houden. Tot slot brachten we een bezoek aan de echte bijenkasten, maar daar het weer niet super was, waren de bijtjes niet echt actief. Toch konden we enkele exemplaren spotten.

Daarna was het tijd om te lunchen samen met de vriendjes uit K2 mochten we gezellig picknicken in een mooi zaaltje waar het lekker warm was. Daarna mochten we ons nog even uitleven buiten en brachten we ook een bezoek aan de stallen van de boerderij.

Omdat het weer er niet op verbeterde en er toch heel wat vriendjes koud hadden, hebben we wijselijk besloten om onze uitstap aan de speeltuin uit te stellen. Misschien zullen we in de loop van het schooljaar nog eens een bezoekje brengen aan een speeltuin, maar daar zult u ten gepaste tijde nog over ingelicht worden.

De kleuters waren gelukkig niet al te erg teleurgesteld toen we vertelden dat we toch nog een kleine verassing in petto hadden namelijk éénmaal aangekomen op school mochten de kleuters een film bekijken over de boerderij en konden ze nadien smullen van lekkere pannenkoeken en een beker warme chocomelk. Daar hebben we geen foto's van want voordat juf Jolien haar fototoestel kon halen na het warmen van de pannenkoeken was al alles opgesmuld. 

Kortom we mogen weer terugblikken op een gezellige uitstap!

Groetjes van de kikkertjes – juf Liesbeth en juf Jolien

 

 

 

School met de Bijbel De Ark - Kleuter en lager onderwijs
Bruyningstraat 56A, 8510 Marke-Kortrijk Tel: 056 240 440. E-mail: info@smdb-ark.be